Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος σώζει τη Βασιλεύουσα λίγες μέρες πριν την Άλωση.

Ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος  σώζει τη Βασιλεύουσα λίγες μέρες πριν την Άλωση.

'' Αν δεν έφτανε έγκαιρα ο Καίσαρ πάει η πόλη, εκείνη θα ήταν η τελευταία της στιγμή . Φτάνοντας έβαλε τις φωνές να δώκει θάρρος στους δικούς του , εβρυχήθηκε σαν λιοντάρι κι όρμησε καταπάνω στους Τούρκους με τη διαλεχτή  του φρουρά, πεζικάριους και καβαλάρηδες, και τους χτύπησε σκληρά : όποιον έφτανε τον άνοιγε στα δύο κι άλλους τους θέριζε πέρα-πέρα ,τίποτα δεν μπορούσε να αντισκόψει το σπαθί του. 
Οι Τούρκοι εφώναζαν τους δικούς τους να ορμήσουν εναντίον του ,παρακινούσε ο ένας τον άλλον να πέσουν απάνω του, του έριχναν και με όλα τους τα όπλα, αμέτρητες σαΐτες   επέταγαν πάνω του αλλά –όπως έχουν πει- του πολέμου η νίκη και των θρόνων η κατάλυση έργο της Θείας Πρόνοιας : κι όλα τα όπλα κι οι σαΐτες επήγαιναν του κάκου ,δίπλα του επερνούσαν και δεν τον έβρισκαν. 
Και αυτός μονάχος του, έχοντας το σπαθί στο χέρι ,τους έπαιρνε τα κεφάλια’ και πάλι εγύριζε καταπάνω τους κι οι Τούρκοι έφευγαν ανοίγοντάς του δρόμο- και τους επήγε μέχρι το πεσμένο κάστρο κι εδώ, όπως ήταν μαζεμένοι, εχάλασε πάρα πολλούς κι άλλους τους επήγε πέρα από το χαντάκι. Κι έτσι με την βοήθεια του Θεού εκείνη την ημέρα ο Καίσαρ έσωσε την πόλη’ και όταν πήρε να βραδιάζει υποχώρησαν οι Τούρκοι . ''Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΙΣΚΕΝΤΕΡΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου