Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Ο Άγιος Θεόδωρος βοηθάει τους Ρωμαίους εναντίων των Ρως.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης βοηθάει τους Ρωμαίους εναντίων των Ρως.
-το δεύτερο έτος (971) της βασιλείας του Ιωάννη Τσιμισκή. Στη μάχη στο Δορύστολο Ρωμαίοι ( Τσιμισκής) εναντίων Ρώσων (Σφενδοσθλάβος ).-
«Η μάχη για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αμφίρροπη. Τότε λέγεται πως ο Θεός βοήθησε τους Ρωμαίους’ πράγματι, οι Σκύθες χτυπήθηκαν κατά πρόσωπο από θύελλα και πολλοί έβλεπαν κάποιον έφιππο να αγωνίζεται στο πλευρό των Ρωμαίων και να κατατροπώνει τις φάλαγγες των βαρβάρων. Είναι αλήθεια ότι ανήμερα της μάχης εκείνης εορταζόταν η μνήμη του περιωνύμου μάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Οι Σκύθες λοιπόν τράπηκαν σε φυγή και όρμησαν προς την πόλη. Αλλά δεν μπορούσαν να εισβάλλουν γιατί ήδη ο Σκληρός τους είχε αποκλείσει την είσοδο, οπότε αναγκάστηκαν να διασκορπισθούν στα περίχωρα. Έτσι καθώς έπεφταν στα χέρια του εκείνος τους σκότωνε, αλλά και οι ίδιοι οι Σκύθες αλληλοεξοντώνονταν σπρώχνοντας και πατώντας ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα οι νεκροί να είναι αναρίθμητοι, ενώ όσοι σώθηκαν ήταν όλοι τραυματίες. Και να πως κατάλαβαν ότι ο Στρατηλάτης Θεόδωρος ήταν εκείνος ο οποίος βοήθησε τους Ρωμαίους συμμαχώντας μαζί τους κατά των βαρβάρων. Κάποια γυναίκα που διήγε στο Βυζάντιο βίο σεμνό και ευλαβή , νόμισε πως είδε στον ύπνο της μια μέρα πριν από τη μάχη, την αγία Θεοτόκο να προχωρεί με μεγάλη συνοδεία’  άκουσε, λοιπόν, τη Θεομήτορα να λέει σε κάποιον από την ακολουθία της : <<Θεόδωρε, ο Ιωάννης μας κάνει αγώνα δύσκολο’ τρέξε να τον βοηθήσεις>>. Η γυναίκα τότε διηγήθηκε σε κάποιους το όνειρό της και εκείνοι σημείωσαν την ημέρα που εμφανίστηκε, ανήμερα της τελευταίας μάχης. Ο αυτοκράτορας αντάμειψε τον μάρτυρα για τη βοήθεια που πρόσφερε, κτίζοντας του όμορφο ναό πλησίον της Ευχάιτας ή Ευχάιτα, αφού προηγουμένως γκρέμισε εκείνον που προϋπήρχε, όπου κατέθεσε το πολύαθλο σκήνωμά του , αλλάζοντας το όνομά της σε Θεοδωρόπολη.»

οι Ρως εισβάλουν στο Δορύστολο-ο Ιωάννης Τσιμισκής το απελευθερώνει.από το χειρόγραφο Σύνοψις Χρονική του Κωνσταντίνου Μανασσή.


Επιτομή Ιστοριών Ιωάννης Ζωναράς.Βιβλίο XVII.3.,εκδόσεις Κανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου