Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Κατερίνα Γατελιούζενα :η δεύτερη σύζυγος του τελευταίου Αυτοκράτορα.

Κατερίνα Γατελιούζενα :η δεύτερη σύζυγος του τελευταίου Αυτοκράτορα.
« XXIV,7
Στις έξι Δεκεμβρίου του τεσσαρακοστού ενάτου έτους (1440) κατόπιν εντολής πήγα στη Λέσβο για να στερεώσω το γάμο και να συνάψω τον αρραβώνα της κυρίας Κατερίνας , κόρης του κυρίου Ντώρη Παλαιολόγου Γατελιούζη , αφέντη της Μυτιλήνης και των περιχώρων.
XXIV,10-11
Στις είκοσι επτά Ιουλίου του ίδιου χρόνου (1441) ήρθε στη Μυτιλήνη με βασιλικά πλοία ο αφέντης μου και νυμφεύθηκε την προαναφερθείσα κυρία Κατερίνα τη Γατελιούζενα, της οποίας ο πατέρας ήταν καπετάνιος στα πλοία του Λουκά Νοταρά, του μετέπειτα μεγάλου Δούκα .Αφήνοντας τη βασίλισσα και σύζυγό του στον πατέρα της, έπλευσε μαζί μου ο αφέντης μου τον Σεπτέμβριο του πεντηκοστού έτους ( 1441) στο Μοριά με τα ίδια πλοία και με ένα ακόμα από τη Μυτιλήνη .
XXV,4
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ( 1442)  ήρθε ο αφέντης και δεσπότης μου κυρ Κωνσταντίνος για να βοηθήσει την Πόλη, αφού πρώτα πέρασε από τη Μυτιλήνη , πήρε μαζί του τη σύζυγό του και βασίλισσα και έφτασε στη Λήμνο . Κατά την παραμονή του εκεί δέχτηκε επιθέσεις στο Κότζινο για πολλές μέρες από όλο το στόλο των Τούρκων. Μετά, όμως, τη χωρίς αποτέλεσμα αποχώρηση του στόλου , με τη βοήθεια του Θεού , η βασίλισσα αρρώστησε λόγω της καταστάσης, απέβαλε και πέθανε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ( 1442) στο Παλαιόκαστρο της Λήμνου όπου και ενταφιάστηκε .»
Οικόσημο των Παλαιολόγων και του Γατελιούζη. Λέσβος.


Βραχύ Χρονικόν   Γεώργιος Φραντζής,εκδόσεις Κανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου