Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Η Μορφή του Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου.

Η Μορφή του Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου.

«Αυτός λοιπόν ήταν ο χαρακτήρας του, όσο για τη μορφή του, μαρτυρούσε τη φυσική του ευγένεια. Τα μάτια του ήταν γαλανά και λαμπερά και τα φρύδια του δεν ήταν ούτε κρεμαστά πάνω από τα μάτια και σκυθρωπά ,ούτε σε ίσια γραμμή όπως τα γυναικεία, αλλά με μια ελαφρή καμπύλη που έδειχνε την περηφάνια του. Τα μάτια του δεν ήταν βυθισμένα μέσα στις κόγχες, δείγμα ανθρώπου φοβερού και πανούργου , ούτε και γουρλωτά , πράγμα που δίνει την εντύπωση της χαύνωσης , αλλά ακτινοβολούσαν αρρενωπό φως , ολόκληρο το πρόσωπό του ήταν ένας τέλειος κύκλος σχεδιασμένος με διαβήτη και στηριζόταν πάνω στους ώμους του με έναν εύρωστο και αρκετά μακρύ λαιμό. Όσο για το στέρνο του, ούτε προτεταμένο ήταν σαν να εξέχει ούτε και κοίλο σαν μπασμένο προς τα μέσα, αλλά είχε απολύτως κανονικές διαστάσεις και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός του εναρμονίζονταν με αυτό.
Το ανάστημά του ήταν κάτω από το μέτριο, αλλά απόλυτα ευθυτενές και με το κάθε μέλος του στις σωστές αναλογίες, αν λοιπόν τον συναντούσε κανείς πεζό, θα μπορούσε με κάποιους να τον παραβάλει , πάνω στο άλογο όμως ήταν ασύγκριτος : με τον κορμό του σαν προέκταση της σέλας, θύμιζε τα αγάλματα που οι μεγάλοι γλύπτες έχουν φιλοτεχνήσει σε αυτή τη στάση. Σαν χαλάρωνε τα χαλινάρια και σπιρούνιζε το άλογό του, έμενε στητός και αλύγιστος είτε σε ίσωμα κάλπαζε είτε σε ανωφέρεια, όταν πάλι τραβούσε τα χαλινάρια για να σταματήσει το άλογο, σαν φτερωμένος πηδούσε στα ύψη κι είχε την ίδια στάση είτε ανέβαινε βουνό είτε το κατέβαινε .
Στα γηρατειά του είχαν μαδήσει τα γένια του κάτω από το σαγόνι , αλλά στα μάγουλά του ήταν ακόμα πλούσια και πυκνά και ξεχύνονταν δεξιά και αριστερά καταλήγοντας σε ένα τέλειο κύκλο, έτσι ώστε φαινόταν σαν να του φύτρωναν γένια παντού. Είχε μάλιστα τη συνήθεια να στριφογυρίζει κάποια τούφα ανάμεσα στα δάχτυλά του ,ιδιαίτερα όταν άναβε ο θυμός του ή όταν άκουγε προσεκτικά κάποιον ή βυθιζόταν σε σοβαρές σκέψεις ,συνήθιζε να κάνει αυτή τη χειρονομία, την έκανε λοιπόν συχνά. Μια άλλη συνήθεια του ήταν να βάζει τα χέρια του στη μέση με τους αγκώνες ανοιχτούς. Σπουδαίος ομιλητής δεν ήταν : δεν φρόντιζε για την κομψότητα του λόγου του ούτε χρησιμοποιούσε μακρές περιόδους, αλλά το ύφος του ήταν κοφτό με μικρές παύσεις ανάμεσα στις φράσεις . Γενικά μιλούσε μάλλον σαν χωριάτης παρά σαν μορφωμένος κι είχε ένα γέλιο δυνατό που έκανε όλο του το σώμα να τραντάζεται .»
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΡΩΜΑΙΩΝ Ο ΝΕΟΣ

ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος σε νεαρή ηλικία, από βυζαντινό χειρόγραφο της Χρονογραφίας του Ιωάννη Σκυλίτση.


Χρονογραφία Μιχαήλ Ψελλός, Βιβλίο Πρώτο,35,36, εκδόσεις Άγρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου