Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Οι Ρώς βαπτίζονται κατόπιν θαύματος. ~879 μ.Χ.

Οι Ρώς βαπτίζονται κατόπιν θαύματος. ~879 μ.Χ.

''Αξίζει όμως και το θαύμα να αναφέρουμε που έγινε από τον αρχιερέα που στάλθηκε σε αυτούς ( τους Ρώσους ). Γιατί καθώς ο άρχοντας των Ρώσων ,οι μεγιστάνες και όλο το έθνος ήταν βαθειά στη δεισιδαιμονία βουτηγμένοι κι ενώ ακόμα εξέταζαν ζητήματα από την παλιά τους θρησκεία κι από των Χριστιανών την πίστη, προσκάλεσαν τον αρχιερέα που μόλις τότε είχε κοντά τους καταφθάσει .Τον ρώτησε λοιπόν ο άρχοντας, ποια είναι αυτά που έχει να τους πει και τι σκοπό έχει να τους διδάξει. Όταν αυτός τους έδειξε το ιερό βιβλίο του θείου Ευαγγελίου και τους εξήγησε και θαύματα που έκανε ο Θεός ως άνθρωπος στη γη, ο άρχοντας τους είπε πως «αν και εμείς, των Ρώσων η πληθώρα , κάτι παρόμοιο σαν αυτά δεν δούμε, και μάλιστα τέτοιας λογής με αυτό που έγινε στων Τριών Παίδων το καμίνι, δεν θα πιστέψουμε διόλου».

Κι αυτός πιστεύοντας ακράδαντα στον λόγο εκείνου που είπε πως «ό,τι και αν ζητήσετε στο όνομά μου θα το λάβετε» ,και «όποιος πιστεύει εις εμέ τα έργα που εγώ ποιώ και εκείνος θα ποιήσει κι ακόμη πιο μεγάλα.»,τους είπε :« αν και δεν πρέπει να εκπειράζεις τον Κύριο σου και Θεό, όμως, αν εκ ψυχής έχετε πάρει την απόφαση εις τον Θεόν να έλθετε, ζητήσετε ό,τι θέλετε, και ο Θεός θα σας δώσει για την πίστη σας, και αν ακόμα εμείς είμαστε ελάχιστοι και ανάξιοι» .

Και αυτοί αμέσως ζήτησαν να ρίξει το βιβλίο του θείου Ευαγγελίου μέσα στη φωτιά που άναψαν , και αν αυτό ακέραιο παραμείνει, τότε και εκείνοι θα πιστέψουν στον Θεό που τους κηρύττει. Συμφώνησαν πάνω σε αυτά ,και εκείνος , αφού τα μάτια και τα χέρια σήκωσε ψηλά προς τον Θεό : « το άγιον όνομά σου δόξασε, Ιησού Χριστέ, που είσαι ο Θεός μας» είπε, και εμπρός στα μάτια όλου του πλήθους το άγιο Ευαγγέλιο μέσα στο καμίνι ρίχτηκε. Κι αφού για ώρες αρκετές κάηκε το καμίνι και έπειτα μαράθηκε η φλόγα εντελώς, ευρέθηκε ακέραιο το ιερό βιβλίο χωρίς να έχει υποστεί παραμικρή ζημία. Αυτό ακριβώς είδαν οι βάρβαροι και από το μέγεθος του θαύματος τα έχασαν και δίχως ίχνος δισταγμού στο βάπτισμα προχώρησαν.''

Χρονογραφία, Ιωάννης Σκυλίτσης, Βασίλειος ο Μακεδών. Εκδόσεις Μίλητος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου