Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Θεοδώρα Τόκκο :η πρώτη σύζυγος του τελευταίου Αυτοκράτορα.

Θεοδώρα Τόκκο :η πρώτη σύζυγος του τελευταίου Αυτοκράτορα.

[XVI] «Φάνηκε καλό να νυμφευθεί ο δεσπότης κυρ Κωνσταντίνος την ανιψιά του Καρόλου ( Θεοδώρα Τόκκο ) και να λάβει ως προίκα τα κάστρα εκείνου στο Μοριά. Πραγματοποιήθηκε, λοιπόν ,αυτό και την πρώτη Μαΐου του ίδιου χρόνου ( 1428 ) στάλθηκα και παρέλαβα εγώ τη Γλαρέντζα και οι άλλοι τα κάστρα.
Όταν επιστρέψαμε στο Μιστρά, άρχισε να προετοιμάζεται η ένταξη του δεσπότη κυρ Θεοδώρου στο μοναχικό τάγμα.
Για να κατακτήσουν , αν ήταν δυνατόν, την Πάτρα, μια τοποθεσία σημαντική και χρήσιμη, και για να μην βρίσκονται στο Μιστρά οι τρεις Παλαιολόγοι, επειδή ο αδελφός τους Θεόδωρος ήθελε να γίνει μοναχός, στράφηκαν εναντίον της Πάτρας την πρώτη Ιουλίου του ίδιου χρόνου και στρατοπέδευσαν γύρω από τους μύλους. Εκεί έφεραν και την ανιψιά του Καρόλου κυρία Θεοδώρα και εκεί τη νυμφεύθηκε ο δεσπότης κυρ Κωνσταντίνος.
[ΧΧ] Το Νοέμβριο του ίδιου έτους 1430 πέθανε η αυτοκράτειρα κυρία Θεοδώρα, που βρισκόταν στο Στάμηρο, προκαλώντας βαθιά λύπη και στο σύζυγό της και σε μας τους συγγενείς του, επειδή ήταν άριστη. Την ενταφίασαν για κάποιο διάστημα σε μια από τις εκκλησίες της Γλαρέντζας και αργότερα τη μετέφεραν στη μονή του Ζωοδότου στο Μιστρά.»

-Η Θεοδώρα Τόκκο ήταν κόρη του Λεονάρδου Καρόλου, ο οποίος ήταν κόντες της Κεφαλονιάς και αργότερα έλαβε από τον Ιωάννη Παλαιολόγο στο Εξαμίλιο τον τίτλο του μεγάλου κοντόσταβλου. Ο γάμος της Θεοδώρας με τον Κωνσταντίνο έγινε στην Πάτρα την πρώτη Ιουλίου του 1428 μ.Χ.-


o Κωνσταντίνος ΙΑ' ο Παλαιολόγος
η  Θεοδώρα Τόκκο στην Κωνσταντινούπολη


Βραχύ Χρονικόν, Γεώργιος Σφραντζής. Εκδόσεις Κανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου