Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Οι νίκες του Νικήτα Ωορύφα στο Αιγαίο και Πελοπόννησο. ~ 875 μ.Χ.

Οι νίκες του Νικήτα Ωορύφα στο Αιγαίο και Πελοπόννησο. ~ 875 μ.Χ., επί Βασιλείου Α'

«Αλλά και άλλος στόλος εχθρικός απέπλευσε από την Κρήτη. Γιατί ο Σαήτ ο γιος του Απόχαβα, που ήταν στην Κρήτη αρχηγός, έστειλε κάποιον Φώτιο, άνδρα γενναίο και δραστήριο, εναντίον των Ρωμαίων με εικοσιεφτά κουμπάρια, πλήθος μυοπάρωνες και άλλα πλοία πεντηκόντορα που τα ονομάζουν και γαλέρες. Αυτός λοιπόν από την Κρήτη εξόρμησε και λήστευε τα νησιά του Αιγαίου κι έφθασε στα παράλια μέχρι και την Προικόννησο στα μέρη του Ελλησπόντου. Ό,τι στον δρόμο συναντούσε το κατέστρεφε και έπαιρνε αιχμαλώτους. Στο στόμιο του Αιγαίου, κοντά στην πόλη της Καρδίας, έπεσε πάνω στον Νικήτα Ωορύφα, τον πατρίκιο και δρουγγάριο των πλωϊμων ,που του έλαχε να είναι ο αρχηγός του στόλου των Ρωμαίων.Ο Ωορύφας έδωσε μάχη φοβερή κι ευθύς είκοσι πλοία Κρητικά δια του υγρού πυρός κατέφλεξε, τους δε βαρβάρους που επέβαιναν μοιράστηκαν η μαχαίρα, το πυρ, και το νερό. Όσα από τα πλοία γλίτωσαν από τον κίνδυνο της μάχης και της θάλασσας, βρήκαν δια της φυγής τη σωτηρία τους.

Αλλά οι Κρήτες, αν και κατακόπηκαν με τρόπο φοβερό, δεν έμαθαν να μένουν σε ησυχία. Επέμεναν να εργάζονται στης θάλασσας την τέχνη και ληστρικά πλοία εξόπλιζαν, για να ταλαιπωρούν την Πελοπόννησο και τα νησιά κάτω από αυτήν, με ναύαρχο τον Φώτιο, αυτόν που παραπάνω αναφέραμε. Και εναντίον αυτών εξόρμησε ο αρχηγός του στόλου των Ρωμαίων, ο πατρίκιος Νικήτας Ωορύφας. Βρίσκει ευνοϊκό άνεμο και εντός ολίγων ημερών πιάνει την Πελοπόννησο και προσεγγίζει στο λιμάνι των Κεγχρεών.

Σαν έμαθε όμως πως τα σκάφη των εχθρών ληστεύουν μέρη δυτικότερα, όπως τη Μεθώνη , Πύλο , Πάτρα και άλλα προς την Κόρινθο περίχωρα, πήρε σοφή και συνετή απόφαση. Σκέφτηκε δηλαδή τον ίλιγγο που θα έφερνε ο περίπλους μέσω Ταινάρου και Μαλέα και πόσο άσκοπο θα απέβαινε, να πλεύσει χίλια μίλια και πόσο χρόνο πολύτιμο να χάσει, και όπως ήταν , ευθύς μέσα στη νύκτα από τον ισθμό της Κορίνθου μετέφερε τα πλοία δια ξηράς, στην άλλη θάλασσα, βάζοντας πάμπολλα χέρια να δουλεύουν . Κι αφού τους ναύτες επιβίβασε άρχισε αμέσως τη δουλειά.

Έτσι αιφνίδια επιτίθεται σε εχθρούς ανίδεους  για αυτό που τους περίμενε, κι αφού τους σύγχυσε με φόβο απροσδόκητο και τα μυαλά τους τάραξε ,δεν τους επέτρεψε ούτε προς μάχη να σταθούν, ούτε να δείξουν την ανδρεία τους, αλλά αναγκάσθηκαν στα γρήγορα να φύγουν. Άλλα λοιπόν από τα πλοία των εχθρών πυρπόλησε και άλλα κατεβύθισε. Από τους βαρβάρους πάλι άλλους κατέσφαξε το ξίφος και άλλους κατάπιε η θάλασσα. Και επειδή ο αρχηγός τους θανατώθηκε, στην Πελοπόννησο σκορπίσθηκαν οι άλλοι. Εκείνος όμως ύστερα τους έστηνε παγίδες και ζωντανούς τους έπιανε. 
Τους περίμεναν ποινές κάθε λογής. Σε άλλους το δέρμα αφαιρούσε -και αυτό κυρίως πάθαιναν όσοι αρνήθηκαν το βάπτισμα των Χριστιανών,γιατί τους έλεγε πως αφαιρεί το δέρμα τους, αφού δεν είναι πια δικό τους- και σε άλλους έκοβε με πόνους φοβερούς λωρίδες από το δέρμα τους, από τον αυχένα μέχρι τον αστράγαλο. Άλλους κρεμούσε με σχοινιά κι έπειτα τους κατέβαζε κοντά σε λέβητες που κόχλαζαν γεμάτοι από πίσσα, και άλλους πάλι υπέβαλλε σε ένα σωρό βασανιστήρια. Και όλα αυτά τα έκαμε, για να γεννήσει μέσα τους τον φόβο κι έτσι να γίνουν πιο διστακτικοί στο να εξορμούν κατά της επικράτειας των Ρωμαίων.»
Ο Νικήτας Ωορύφας και οι ποινές εναντίον των εχθρών. εκ βυζαντινού χειρογράφου της Χρονογραφίας του Ιωάννη Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης.Χρονογραφία Ιωάννης Σκυλίτσης, εκδόσεις Μίλητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου