Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Ο Μιχαήλ Θ΄ μάχεται ηρωικά .10 Ιουνίου 1305

Ο Μιχαήλ Θ΄ μάχεται ηρωικά .10 Ιουνίου 1305. Στους Άπρους, εναντίον Κατελανών και τούρκων συμμάχων τους.

 «Ο βασιλιάς Μιχαήλ, όμως, βλέποντας τις τάξεις του στρατού του να παθαίνουν ξαφνικά σύγχυση και ταραχή οι περισσότερες και να κοιτάνε πως θα φύγουν γρήγορα, βάλθηκε να τρέχει πάνω κάτω και να εξορκίζει τους διοικητές και τους στρατηγούς και τους λοχαγούς με δάκρυα στα μάτια, ικετεύοντάς τους να κρατήσουν την παράταξή τους και να μη χαρίσουν έτσι τη νίκη, σαν προίκα στον εχθρό. Αυτοί, όμως, ούτε που άκουγαν τα λόγια του , παρά μόνο το έβαλαν στα πόδια κι έφυγαν σαν λαγοί. Βλέποντας ο βασιλιάς ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και ότι ο εχθρός κατέσφαξε το μεγαλύτερο μέρος του πεζικού και το ποδοπατούσε ήδη μαζικά, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να θυσιαστεί για τους υπηκόους του και να αναλάβει τον έσχατο κίνδυνο, στιγματίζοντας την αγνωμοσύνη του στρατού. Στράφηκε, λοιπόν, στους γύρω του ( κι αυτοί ήταν πολύ λίγοι) και είπε : « Έφτασε η ώρα, άνδρες, που ο θάνατος είναι καλύτερος από τη ζωή, και το να ζεις πικρότερο από το να πεθαίνεις» . Αυτά είπε και, επικαλούμενος τη βοήθεια του Θεού, επιτίθεται στους εχθρούς και σκοτώνει μερικούς από την εμπροσθοφυλακή και διασπά τη φάλαγγά τους, προκαλώντας τους μεγάλη ταραχή και σύγχυση.  Και παρόλο που πολλοί έριχναν ολόγυρα με τα τόξα τους, σημαδεύοντας και αυτόν και το άλογό τους, εκείνος έμεινε άτρωτος. Πέφτοντας ,όμως, το άλογο, κινδύνευσε να περικυκλωθεί από τους εχθρούς. Και ίσως να έφτανε το πράγμα σε πανωλεθρία, αν δεν έδινε αμέσως τη ζωή του κάποιος από τη συνοδεία του, για να σώσει το βασιλέα επειδή τον αγαπούσε, πρόσφερε, δηλαδή , στο βασιλέα το δικό του άλογο, με το οποίο και κατάφερε να σωθεί διαφεύγοντας τον επικρεμάμενο κίνδυνο. Ο άλλος που ξεπέζεψε, καταπατήθηκε από τους εχθρούς και ξεψύχησε.
Ο βασιλιάς Μιχαήλ, λοιπόν, φεύγει από εκεί για το Διδυμότειχο, κι ακού βαριά επίπληξη από τον πατέρα του και βασιλέα Ανδρόνικο Β΄, επειδή, ενώ ήταν βασιλιάς , δεν ενέργησε όπως ταίριαζε σε βασιλέα : περιφρονώντας με αυτό τον τρόπο τη ζωή του έθεσε αυτομάτως σε κίνδυνο μαζί με τον εαυτό του και τις τύχες των Ρωμαίων.»
o Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος εκ βυζαντινού χειρογράφου της Μοδένης.Ρωμαϊκή Ιστορία, Νικηφόρος Γρηγοράς, VII 4, εκδόσεις Νέα Σύνορα- Α.Α.Λιβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου