Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Ο Ανδρόνικος Β΄,η γούνα αλεπούς και ο υπηρέτης.

Ο Ανδρόνικος Β΄,η γούνα αλεπούς και ο υπηρέτης.

« Για να δείξω , λοιπόν, την ποιότητα του χαρακτήρα του, θα αναφέρω ένα ή δύο περιστατικά. Λίγο πριν πεθάνει, ζούσε μέσα στη φτώχεια και στη στέρηση των απολύτως αναγκαίων, και επειδή δεν μπορούσε να αντέξει καθόλου το βαρύ ψύχος- μέσα στη καρδιά του χειμώνα- ,παράγγειλε να του ετοιμάσουν ένα σκέπασμα από γούνα αλεπούς. Καταμετρήθηκε, λοιπόν, όλη η περιουσία του, και βρέθηκε ότι δεν είχε παρά μόνο τρία νομίσματα, επομένως αναγκαστικά  με αυτά θα έπρεπε να αγοραστεί η γούνα της αλεπούς, για να τον προφυλάσσει από το κρύο. Αλλά πριν καλά πραγματοποιηθεί το σχέδιό του, ήρθε κάποιος από τους παλιούς του υπηρέτες και του παρουσίασε την τραγική του κατάσταση, αποτέλεσμα της φτώχειας του, που σίγουρα θα τον οδηγούσε στο θάνατο. Αυτό λύγισε το γηραιό Ανδρόνικο, που έβγαλε και του έδωσε τα τρία εκείνα νομίσματα, προτιμώντας να πεθάνει ο ίδιος παρά να αφήσει να υποφέρουν οι άλλοι, όσο, βέβαια, περνούσε από το χέρι του. Αυτό είναι το τεκμήριο της φιλεύσπλαχνης διάθεσής του.»
Ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, σε χρυσόβουλό του στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας.http://www.byzantinemuseum.gr/pictures/b_2041_534_b.jpg

ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος στην Ι.Μ.Προδρόμου στις Σέρρες.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Serres_IM_Prodromou_Andronicos.jpg/250px-Serres_IM_Prodromou_Andronicos.jpgΡωμαϊκή Ιστορία, Νικηφόρος Γρηγοράς, Χ 1, εκδόσεις Νέα Σύνορα- Α.Α.Λιβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου