Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Να μην φιλοξενούνται φίλοι στο σπίτι σου.~1078. Ιστορία μοιχείας.

Να μην φιλοξενούνται φίλοι στο σπίτι σου.~1078. Ιστορία μοιχείας.

«Αν έχεις φίλο σε άλλη περιοχή και περνά από την πόλη όπου κατοικείς, να μην καταλύσει για φιλοξενία στο σπίτι σου, αλλά ας καταλύσει αλλού κι εσύ να του στέλνεις ό,τι χρειάζεται , πράγμα που θα το δεχτεί καλύτερα. Γιατί αν φιλοξενηθεί στο σπίτι σου,
άκουσε πόσες κατηγορίες θα σου προσάψουν. Πρώτα πρώτα, η γυναίκα σου και οι κόρες σου και οι νύφες σου δεν θα μπορούν ελεύθερα να βγουν από την κατοικία και να φροντίσουν στο σπίτι τα αναγκαία. Αν πάλι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και βγούν, θα ανακράξει ο φίλος σου και θα στυλώσει το βλέμμα του πάνω τους. Κι αν τύχει και βρίσκεσαι κι εσύ μαζί του, εσένα θα σου φανεί ότι σκύβει το κεφάλι κάτω αυτός όμως θα περιεργαστεί και το βάδισμά τους και το γύρισμα και το ντύσιμο και το βλέμμα και, με λίγα λόγια, από την κορυφή μέχρι τα νύχια, και θα τις μιμηθεί όταν θα είναι με τους δικούς του και θα τις περιγελάσει κατά μόνας. Έπειτα θα κατηγορήσει το νοικοκυριό σου, το τραπέζι σου, την τάξη που έχεις θα ρωτήσει και για το βιός σου, αν έχεις αυτό , αν εκείνο . Και γιατί να λέω πολλά; Αν βρεί την ευκαιρία , θα κάνει νεύμα ερωτικό προς τη γυναίκα σου και θα τα ρίξει ακόλαστο βλέμμα και, αν μπορέσει θα τη μολύνει κιόλας. Αλλά ακόμη κι αν όχι, όταν θα φύγει, θα καυχιέται πράγματα άπρεπα. Κι αν εκείνος δεν τα πεί, όμως ο εχθρός σου σε τυχόν σύγκρουση θα κραυγάσει σ…* της γυναίκας σου παραγγέλοντάς σου. Αλλά επειδή έχουμε σκοπό να συμβουλέψουμε τις γυναίκες πως πρέπει να συμπεριφέρονται , εκεί θα έχω τη δυνατότητα να μιλήσω για όλα κι εσύ να αρκεστείς σε αυτά. 

Έτσι, κάνοντας μνεία μιας μόνο υποθέσεως, θα περιορίσω τη συμβουλή σε αυτήν. Είναι καλό πάντοτε να γνωρίζεις επακριβώς όσα αφορούν και στην κόρη σου και στη γυναίκα σου. Κάποιος άνθρωπος από τους ένδοξους και πλουσίους και ως προς τα αξιώματα εξαιρετικά επίσημος, που κατοικεί στην Πόλη (το όνομά του σκόπιμα θα παραλείψω, γιατί ζεί ακόμη), έχει λοιπόν αυτός μια γυναίκα ευγενή, που έχει αδελφό στρατηγό, όμορφη στην εμφάνιση , αλλά ακόμη ωραιότερη ήταν αυτή τότε στην ψυχή, στολισμένη με σύνεση και αρετή, μυημένη μάλιστα και στις θείες γραφές. Ο αυτοκράτορας , έχοντας ακούσει πολλές φορές για αυτήν , επιθυμώντας να σχετισθεί μαζί της έστειλε σε αυτήν κάποιους, υποσχόμενος και σε εκείνην και στον άντρα της αξιώματα και πολλά άλλα καλά, κι ο άντρας της δεν το είχε αντιληφθεί. Έπειτα τον στέλνει κριτή ενός θέματος. Όμως, αφού δεν καταφέρει να την πείσει, σταμάτησε. Μετά από τρία χρόνια επέστρεψε από το θέμα ο σύζυγός της και απολάμβανε τη ζωή στο σπίτι του. Όμως κάποιος νεαρός, ωραίος και από τους επισήμους, προσποιήθηκε ότι είναι συγγενής της από την επαρχία και λέει στον άντρα της μέσα στο παλάτι : « εγώ είμαι συγγενής της κυρίας κριτού». Και αφού του είπε κι άλλα πολλά, γίνεται φίλος με αυτόν και τον προσκαλεί ο κριτής. Κι εκείνος φέρεται ύπουλα και γίνεται στενός του φίλος. Αλλά γιατί να λέω πολλά; Σχετίζεται με εκείνην, την κάποτε ευτυχή και τώρα άθλια. Όμως το συμβάν έγινε γνωστό , με αποτέλεσμα ο άντρας της και οι συγγενείς να πέσουν σε κατήφεια και λύπη ή μάλλον σε εξευτελισμό, ο νέος όμως καυχιόταν για αυτό σαν να ήταν ένας από τους άθλους του Ηρακλή. Κι εκείνο που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο αυτοκράτορας και οι υποσχέσεις για τα αξιώματα και πλούτη, το κατάφεραν η οικειότητα και ο φίλος!»


Στρατηγικόν , στρατηγός Κεκαυμένος , 39. Εκδόσεις Κανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου