Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Ιπποτικοί Αγώνες Τζούστρα και Τορνεμέν στο Διδυμότειχο, Ιούνιος 1332

Ιπποτικοί Αγώνες Τζούστρα και Τορνεμέν στο Διδυμότειχο, Ιούνιος 1332 . Συμμετείχε κι ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ΄Παλαιολόγος.
«Το καλοκαίρι [1332], και συγκεκριμένα στις 18 Ιουνίου, η σύζυγος του βασιλέα, η δέσποινα Άννα, που ήταν έγκυος και
διέμενε στο Διδυμότειχο, γέννηση του γιο, το βασιλέα Ιωάννη. Μόλις, λοιπόν, το έμαθε ο βασιλιάς, γύρισε πάλι το ταχύτερο στο Διδυμότειχο. Κι επειδή χάρηκε πολύ, άλλαξε τα ρούχα του πένθους, που φορούσε εξαιτίας του θανάτου του παππού του, κι έβαλε λαμπρότερα από αυτά. Κατόπιν οργάνωσε και δύο αγώνες, κατά μίμηση των Ολυμπιακών, που τους τελούσε και πριν συχνά, τώρα , όμως τους οργάνωσε με μεγαλύτερη λαμπρότητα. Τους είχαν επινοήσει παλιά οι Λατίνοι, με σκοπό την εκγύμναση του σώματος, όποτε δεν ασχολούνταν με τα πολεμικά.

ΤΖΟΥΣΤΡΑ
Ο ένας είναι ένα είδος μονομαχίας και ονομάζεται από τους Λατίνους « τζούστρα». Χωρίζονται οι αντίπαλοι σε φυλές, δήμους και φατρίες. Έπειτα, οπλίζουν έναν από κάθε πλευρά, όποιον θέλει και τον θωρακίζουν πλήρως  και παίρνοντας ο καθένας από ένα δόρυ που καταλήγει στην άκρη σε τρείς αιχμές, ορμούν και συγκρούονται μεταξύ τους με δύναμη, και αλληλοσπρώχνονται με γενναιότητα και ορμή. Και όποιος ρίξει από το άλογο τον αντίπαλό του ανακηρύσσεται νικητής. Σε τέτοιες μονομαχίες κληρώνεται και παίρνει μέρος και ο αυτοκράτορας. Μάλιστα πολλές φορές έτυχε να γλιτώσει με δυσκολία από θανατηφόρο τραυματισμό. Γι’ αυτό και οι γεροντότεροι του ζήτησαν να απέχει από τέτοιες δραστηριότητες. Γιατί, είπαν, δεν ταιριάζει καθόλου σε βασιλέα να τον χτυπούν οι υπήκοοι, και μάλιστα τόσο άφοβα ώστε να κινδυνεύει. Αυτός, όμως, δεν φάνηκε να πείθεται, αλλά , επαινώντας τις προθέσεις των πιο ηλικιωμένων στρατιωτών, τους έδιωξε, καταλογίζοντας απρεπή δειλία στις παραινέσεις τους.
Τζούστρα . http://images.delcampe.com/img_large/auction/000/306/323/117_001.jpg

ΤΟΡΝΕΜΕΝ
Ο άλλος αγώνας ονομάζεται «τορνεμέν». Και διεξάγεται ως εξής: μοιράζονται κι εδώ σε φυλές και δήμους και φατρίες, και οπλίζονται όλοι μαζί. Κι αφού γίνουν εκλογές, αναδεικνύονται με κλήρο δύο αρχηγοί από αυτούς, ένας για κάθε πλευρά. Το παιχνίδι, λοιπόν, αυτό διοργανωνόταν και πρώτα , τώρα, όμως, τελείται συνεχώς, και παίρνει μέρος σε αυτό και ο βασιλιάς, με αυτούς που είναι υπό τις διαταγές ενός, οποιουδήποτε, στρατιώτη, και  συγκρούονται οι δύο ομάδες με σκληρά ρόπαλα , και χτυπάει και ο βασιλιάς ,και χτυπιέται με δύναμη. Γιατί αν τύχει, κατά τους κανονισμούς, και τραυματίσει ή σκοτώσει κανείς αντίπαλό του απάνω στους αγώνες, δεν διώκεται. Μετά τη λήξη του αγώνα, παίρνει κάθε ομάδα τον αρχηγό της , και μαζί τους είναι και ο βασιλιάς, που δεν αφήνει τη θέση του απλού υποτακτικού, και προχωρούν χορεύοντας ρυθμικά και πηγαίνοντας παράλληλα, ως εκεί που μένει ο κάθε αρχηγός. Εκεί, πίνοντας εκείνος πρώτος και κερνώντας κρασί και δίνοντας το χέρι στον καθένα, τους διατάζει όλους να πάνε στα σπίτια τους.»
Τορνεμέν . http://www.histoire-pour-tous.fr/plugins/content/contentoptimizer/663c1938c53a83a81f6b0e0f18661b6995f54d5c_300x285_Q75.jpeg


Ρωμαϊκή Ιστορία, Νικηφόρος Γρηγοράς, Χ 3, εκδόσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ-Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου