Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Σιβυλλικός χρησμός για τον θάνατο του Λέοντος

Σιβυλλικός χρησμός για τον θάνατο του Λέοντος
«Και λέγεται ότι από παλιά του είχε δοθεί , πως κατά την ημέρα της γεννήσεως του Χριστού γραφτό του είναι τη βασιλική ευτυχία
να στερηθεί και επιπλέον να χάσει τη ζωή του. Ήταν αυτός χρησμός σιβυλλικός, γραμμένος σε βιβλίο της βασιλικής βιβλιοθήκης. Αυτό δεν είχε μόνο προφητείες αλλά ακόμα και μορφές και εικόνες έγχρωμες των γενομένων βασιλέων. Ήταν λοιπόν ένα λιοντάρι φοβερό ζωγραφισμένο στο βιβλίο και πάνω από τη ράχη του είχε γραφεί το γράμμα χί με τέτοιο τρόπο, που έφθανε μέχρι τη κοιλιά. Δίπλα του ήταν ζωγραφισμένος ένας άντρας, που τρέχει και με το δόρυ του κτυπάει το θηρίο και το σκοτώνει ανάμεσα στο χί. Μα επειδή ο χρησμός δεν ήταν καθαρός, μόνον ο δικαστής της εποχής εκείνης τον εξήγησε, λέγοντας ότι κάποιος Λέοντας βασιλιάς μέλλει τη μέρα του Χριστού γεννήσεως με θάνατον ολέθριο να χαθεί.
Ερμηνεία του σιβυλλικού χρησμού στον Λέοντα. Χρονογραφία Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης

Σε ταραχή όμως εξίσου έβαζε το βασιλιά και τον εφόβιζε η όψη της μητέρας του. Γιατί πηγαίνοντας συχνά στο θείο ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες της φάνηκε να συναντά μια κόρη που είχε τριγύρω άντρες ντυμένους στα λευκά, έβλεπε όμως τον ναό πλημμυρισμένον μέσα στα αίμα. Κι ύστερα  κόρη έδινε διαταγή σε ένα από τους λευκοντυμένους άντρες, μια χύτρα να γεμίσει και να τη δώσει για να πιεί του Λέοντος η μητέρα. Και αυτή θυμίζοντας πως είναι χήρα χρόνια πολλά και γι’ αυτό ούτε κρέας γεύεται ,ούτε άλλο ζωντανό με αίμα, δεν ήθελε τη χύτρα να ακουμπήσει .Και τότε η κόρη με θυμό της έλεγε: « γιατί, όμως, ο γυιός σου δεν σταματά να με γεμίζει αίματα και τον υιόν μου και Θεόν να παροργίζει;». Και από τότε θερμοπαρακαλούσε το παιδί της-την τραγική φιγούρα περιγράφοντας- να τραβηχτεί μακριά από τους αιρετικούς εικονομάχους.
Η ταραχή της μητέρας του βασιλιά.Χρονογραφία Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης

Αλλά και άλλο ένα πρόσωπο πολύ ετάραζε τον Λέοντα. Στα όνειρά του έβλεπε τον μακαρίτη πατριάρχη τον Ταράσιο, που ήταν χρόνια πεθαμένος, με το όνομά του να καλεί ένα Μιχαήλ να επιτεθεί και τον προέτρεπε να δώσει καίριο χτύπημα στον Λέοντα. Επίσης τον ετάρασε και η προφητεία του μοναχού στο Φιλομίλιο κι η αλλαγή του ενδύματος που ο Μιχαήλ εφόρεσε και την οποία παραπάνω εξιστορήσαμε. Από όλα αυτά ο βασιλιάς ετρόμαζε και από το φόβο έτρεμε, έχοντας μέσα στην ψυχή του τρικυμία. Γι’ αυτό παρέμενε άγρυπνος ολόκληρη τη νύχτα.»
ο Λέων ονειρεύεται την επίθεση του Μιχαήλ.Χρονογραφία Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης-ο Λέων Ε’ ο Αρμένιος δολοφονήθηκε τα Χριστούγεννα του 820 μ.Χ.-


Χρονογραφία Ιωάννης Σκυλίτσης, Λέων Αρμένιος,9,εκδόσεις Μίλητος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου