Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Η σημαία του αυτοκράτορα το ωμοφόριο της Παναγίας.

Η σημαία του αυτοκράτορα το ωμοφόριο της Παναγίας., 1087

«Τότε οι Ρωμαίοι, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τέτοιο πλήθος, έστρεψαν τα νώτα. Ωστόσο ο βασιλιάς είχε προχωρήσει μπροστά από τις γραμμές του στρατού του και στεκόταν  με το ξίφος γυμνό. Στο άλλο χέρι κρατούσε εν είδει σημαίας, το ωμοφόριο της μητρός του Λόγου
και παρέμενε ακίνητος, ενώ πλάι του είχαν απομείνει είκοσι μόνο γενναίοι άνδρες: ο  Νικηφόρος, ο γιος του Διογένη, ο πρωτοστράτωρ και ο αδελφός της Αυγούστας Μιχαήλ Δούκας και μαζί τους μερικοί θεράποντες του πατρικού σπιτιού.
 « Αν δεν κρατούσα εγώ τη σημαία» συνήθιζε να λέει, « θα είχα σκοτώσει εκείνη την ημέρα περισσότερους Σκύθες από τις τρίχες της κεφαλής μου». Και δεν περιαυτολογούσε. Ποιος άλλος έφτασε ποτέ σε σημείο ταπεινοφροσύνης; Αλλά το έφερνε η κουβέντα και η ίδια η φύση των πραγμάτων τον ανάγκαζε να φανερώνει κάποτε σε εμάς, τον στενό κύκλο των συγγενών του, και τα δικά του κατορθώματα και μάλιστα μετά από επίμονες δικές μας παρακλήσεις, από τους έξω κανείς ποτέ δεν άκουσε τον αυτοκράτορα να καυχιέται για οτιδήποτε. Με τον δυνατό αέρα που φυσούσε και με τις επιθέσεις των Πατζινακών , ο βασιλιάς δυσκολευόταν να κρατάει τη σημαία. Τότε ένας Σκύθης, χρησιμοποιώντας ένα δόρυ μακρύ που το κρατούσε με τα δυό του χέρια τον χτύπησε στον γλουτό και, μολονότι ούτε καν τον γρατσούνισε, του προξένησε αβάσταχτο πόνο που τον βασάνισε για πολλά χρόνια αργότερα. Γι’ αυτό, πιεζόμενος από την ανάγκη, δίπλωσε τη σημαία και, για να μην τη δεί κανείς, την έκρυψε μές στα κλαδιά μιας χαμοδρυάς. Κι αυτός φτάνει τη νύχτα σώος στη Γολόη. Μετά από λίγες μέρες φεύγει για τη Βερόη, όπου και παρέμεινει θέλοντας να εξαγοράσει τους αιχμαλώτους.»
νομίσματα με την Παναγία και τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό : www.wildwind.com

CFHB 40.1 Annae Comnenae Alexias, D. R. Reinsch - A. Kambylis (eds.), I. Prolegomena et textus, Berlin, de Gruyter 2001 (Series Berolinensis)


ο Αυτοκράτωρ Ρωμαίων εκ του βυζαντινού χειρογράφου της Βιβλιοθήκης του Βατικανού: Vat.gr.666


Αλεξιάς, Άννα Κομνηνή, Βιβλίο Ζ’,ΙΙΙ, εκδόσεις Άγρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου