Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Η νίκη και η ήττα του Κρατερού στη Κρήτη.Πάλι μέθυσαν στη Κρήτη.

Η νίκη και η ήττα του Κρατερού στη Κρήτη. Πάλι μέθυσαν στη Κρήτη.

«Και ο Μιχαήλ καινούριο στόλο αποστέλλει κατά των Σαρακηνών της Κρήτης, ορίζοντας ως στρατηγό τον Κρατερό, που είχε στα μέρη των Κιβυρραιωτών την εξουσία. Αυτός πήρε μαζί του εβδομήντα πλοία με δύο σειρές κουπιά και άλλα από όλα τα νησιά και ήλθε με πείσμα μέγιστο στην Κρήτη. Μα δεν ευρήκε τους Σαρακηνούς δειλούς, αλλά έτοιμους να υποστούν με γενναιότητα τον κίνδυνο.
Η απόβαση των Ρωμαίων στην Κρήτη και η μάχη τους με τους Κρήτες. Χρονογραφία Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης.

 Αμέσως, μόλις ο ήλιος από τις άκρες των βουνών επρόβαλλε, έγινε μάχη με ισόπαλο αποτέλεσμα μέχρι το μεσημέρι, γιατί κι οι δύο στρατοί αντέχοντας υπέμεναν γενναία. Μόλις όμως άρχισε να γέρνει η ημέρα, κουράσθηκαν οι Κρήτες και σε φυγή ετράπηκαν. Πολλοί από αυτούς πάνω στη μάχη έπεσαν , αλλά οι περισσότεροι τα όπλα έριξαν και πιάσθηκαν αιχμάλωτοι. Θα είχε ίσως η πόλη αυθημερόν κυριευθεί, αν δεν ανέτρεπε τα πράγματα τελείως η νύχτα που ακολούθησε. Γιατί οι Ρωμαίοι με την ιδέα πως ήδη έχουν νικήσει περίμεναν ότι τους πάντες θα συλλάβουν την επόμενη μέσα σε λίγο χρόνο, ελπίζοντας πως λίγοι ακόμη έχουν απομείνει. Έτσι, ωσάν να βρίσκονται στον τόπο τους και όχι σε ξένο μέρος, τόρριξαν έξω με τα ποτά και με διασκέδαση, χωρίς φροντίδα για φρουρά και προστασία της ζωής τους παρά μόνο για ύπνο, ξάπλα και ξεκούραση που εύκολα τα πάντα ανατρέπουν.
 Οι Κρήτες φονεύουν τους μεθυσμένους Ρωμαίους. Χρονογραφία Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης.
Γι’ αυτό και οι Κρήτες τα μεσάνυχτα , όταν από τους φρουρούς τους που αγρυπνούσαν με αγωνία έμαθαν πως οι Ρωμαίοι στο στρατόπεδο είναι βαρείς από το μεθύσι και τον ύπνο, αμέσως έπεσαν πάνω τους με κραυγές πολεμικές και βρίσκοντας τους πάντες από το κρασί ανίσχυρους ,πέρα για πέρα τους εσκότωσαν, ώστε μήτε μαντατοφόρος, που λέει ο λόγος, να μη μείνει. Μόνον ο στρατηγός επέζησε, που μπήκε σε ένα πλοίο εμπορικό και ζήτησε έτσι να σωθεί. Επειδή όμως ο αρχηγός των Σαρακηνών τον αναζήτησε παντού και δεν τον βρήκε ούτε μαζί με τους νεκρούς ούτε στους αιχμαλώτους, μόλις τη γρήγορη φυγή του έμαθε, έστειλε ανθρώπους να τον πιάσουν. Και αυτοί τον βρήκαν στο νησί της Κω και τον εσταύρωσαν !»
Η σύλληψη και η σταύρωση του στρατηγού Κρατερού στην Κω. Χρονογραφία Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης.
CFHB 5. Ioannis Skylitzae Synopsis Hostoriarum (1973)


Χρονογραφία, Ιωάννης Σκυλίτσης,Μιχαήλ ο Τραυλός, 18. Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου