Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Η ομορφιά της βασίλισσας Μαρίας.

Η ομορφιά της βασίλισσας Μαρίας. (1071-1081)

«Κι αλήθεια ήταν ψηλόκορμη σαν κυπαρίσσι, με δέρμα άσπρο σαν το χιόνι, πρόσωπο λεπτό κι όσο για τη λάμψη των ματιών της ποιος θα μπορούσε να την περιγράψει; Φρύδια γραμμένα και χρυσόξανθα, βλέμμα χαρωπό. Το χέρι του ζωγράφου πολλές φορές έχει μιμηθεί τα χρώματα των λουλουδιών που φέρνει η κάθε εποχή αλλά η ομορφιά της βασίλισσας, η φεγγοβόλα χάρη της, οι γοητευτικοί και χαριτωμένοι τρόποι της ξεπερνούσαν τα λόγια και τη δύναμη της τέχνης. Ούτε ο Απελλής ούτε ο Φειδίας ούτε άλλος γλύπτης κανείς έπλασε ποτέ τέτοιο άγαλμα. Στη θέα της κεφαλής της Γοργώς πέτρωναν, κατά τον μύθο, οι άνθρωποι, αλλά όποιος έβλεπε εκείνην να βαδίζει ή να εμφανίζεται ξαφνικά, έμενε με το στόμα ανοιχτό και καμάρωνε στο σημείο που τύχαινε να βρεθεί σαν χαμένος, σαν να του είχαν πάρει διαμιάς και νου και ψυχή. Τέτοια αναλογία μεταξύ των μελών και των μερών, του όλου προς τα μέρη και των μερών προς το όλο, κανείς ποτέ δεν είδε σε σώμα ανθρώπου, άγαλμα ήταν έμψυχο και ποθητό για τους ανθρώπους που αγαπούν το ωραίο. Σαν να είχε ενσαρκωθεί στον επίγειο αυτόν κόσμο ο ίδιος ο Ίμερος»
Η ευσεβεστάτη Αυγούστα Ρωμαίων Μαρία η Αλανή. εκ του βυζαντινού χειρογράφου Coislin 79 ,την Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας.
Ο Αυτοκράτωρ Ρωμαίων Νικηφόρος Βοτανειάτης και η ευσεβεστάτη Αυγούστα Ρωμαίων Μαρία η Αλανή. εκ του βυζαντινού χειρογράφου Coislin 79 ,την Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας.

Αλεξιάς ,Άννα Κομνηνή, Γ,ΙΙ. Εκδόσεις ΑΓΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου