Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Οι Κινέζοι για τους Έλληνες το 900.

Οι Κινέζοι για τους Έλληνες το 900.

«Εμείς οι Κινέζοι πιστεύουμε ότι υπάρχουν πέντε βασιλιάδες. Εκείνος που κατέχει το πιο πλούσιο βασίλειο είναι ο βασιλιάς του Ιράκ, γιατί το Ιράκ είναι το κέντρο του κόσμου και τα άλλα βασίλεια το περιβάλλουν. Στην Κίνα τον καλούν ‘’βασιλιά των βασιλέων’’.
 Ύστερα από αυτόν έρχεται ο βασιλιάς της Κίνας, που τον καλούν ‘’βασιλιά των ανθρώπων’’, γιατί δεν υπάρχει βασιλιάς που ,καλύτερα από αυτόν,έθεσε τις βάσεις της ειρήνης, που τηρεί καλύτερα την τάξη, πράγμα που δεν κάνουμε μέσα στο βασίλειό μας, και του οποίου οι πολίτες είναι περισσότερο υπάκουοι στο βασιλιά τους απ’ ότι οι δικοί μας. Γι’αυτό ο βασιλιάς της Κίνας είναι ο ‘’βασιλιάς των ανθρώπων’’. 
Έρχεται στη συνέχεια ο ‘’βασιλιάς των άγριων ζώων’’, είναι ο βασιλιάς των Τούρκων (Τογούζων-Ογούζων) ,που είναι γείτονές μας.
 Έπειτα είναι ο ‘’βασιλιάς των ελεφάντων’’, δηλαδή της Ινδίας. Τον καλούν επίσης βασιλιά της σοφίας επειδή η σοφία γεννήθηκε στην Ινδία.
 Έρχεται τέλος ο βασιλιάς των Ρούμ (Βυζάντιο) ,που τον καλούμε ‘’βασιλιά των ωραίων ανθρώπων’’, γιατί δεν υπάρχει στη γη λαός τόσο καλοφτιαγμένος όσο αυτός του Ρούμ, ούτε να έχουν ωραιότερο πρόσωπο. Αυτοί είναι οι σπουδαιότεροι βασιλιάδες της Γης. Οι άλλοι βασιλιάδες δεν συγκρίνονται με αυτούς.»

-Κάποια από τα παραπάνω λόγια είναι ενός Κινέζου αυτοκράτορα ενώ κάποια άλλα είναι από τον Άραβα συγγραφέα στις αρχές του 10ου αιώνος.-

Το Βυζάντιο και ο δρόμος προς την Ανατολή.Μιχ.Σ.Κορδώση,Αθήνα 2002,σελ.59.


P. Pelliot, "La theorie des quatre fils du Ciel", T'oung Pao, 22 (1923),97-125

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου