Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

kaisertum von Kriechen,1480,Conrad Grünenberg’s Wappenbuch

München, Bayerische Staats Bibliothek Codex Germaniae Monaciensis 145
Conrad Grünenberg’s Wappenbuch
χρονολογία: 1480

εδώ θα εξετασθούν οι δύο σελίδες του Conrad Grünenberg’s Wappenbuch [1],[2] που αφορούν την αυτοκρατορία των Ελλήνων και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.

H σελίδα 72n1:οι επιγραφές στο πάνω μέρος της σελίδας

Des türgkischen Kaisers fünff haibtschild so er fur all ander fuert. =To βασικό οικόσημο για τον Τούρκο αυτοκράτορα.
ο Τούρκος Αυτοκράτορας

+
Στο πάνω δεξιό μέρος της σελίδας βρίσκεται αυτή η επιγραφή: 
Ze wissen das der turgkisch kaiser chain ander Streytpaner nit füert und sovil sein her grosser ist so vil ist der gulden man auch grösser an ainer hochn roten stangen. =Εσείς θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο Τούρκος αυτοκράτορας δεν παίρνει μαζί του καμία σημαία, αλλά χρησιμοποιεί ένα μεγάλο χρυσό μισοφέγγαρο πάνω σε κόκκινο κοντάρι.
+
 Ίσως αυτό το σύμβολο αντιστοιχεί στο οικόσημο των Λατίνων Αυτοκρατόρων Κωνσταντινουπόλεως όπου μετά την ανάκτηση της Αυτοκρατορίας μας από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο το 1261, αυτοί οι Λατίνοι κατά ανόητο τρόπο συνέχισαν να αυτοαποκαλούνται τιτουλάριοι αυτοκράτορες Κωνσταντινούπολης. Αυτό το αποδέχθηκαν και οι δυτικοευρωπαίοι (κι ο Conrad Grünenberg) αλλά κι οι ίδιοι οι Τούρκοι![3][4]


4 πηγές που επιβεβαιώνουν ότι ο Λατίνος αυτοκράτωρ χρησιμοποιούσε το παραπάνω έμβλημα: 
Catherine of Courtenay , Latin Empress of Constantinople from 1283 to 1307.
https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_I,_Latin_Empress


επιγραφή στα ελληνικά!

O Λατίνος αυτοκράτορας που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1204, είχε για οικόσημό του ''ζωηρό κόκκινο διάστικτο από μικρούς χρυσούς σταυρούς'', σύμφωνα με τον χρονικογράφο Henri de Valenciennes.

Henri de Valenciennes, Histoire de l'empereur Henri,
J. Longnon (εκδ.), Histoire de l'empereur Henrί de Constantinople
(Paris 1948) σ. 45. 541: στη μάχη της 31ης
'Ιουλίου 1208 δ Λατίνος αύτοκράτορας .. .por sα reconnisαnce
ίl ot une cote de veιmel sαmit α petites
croisetes dΌr, et tout d'αutretel mαniere estoit li hyαumes
que il αvοίt ou chief
+
kaiser von constandinopl = 
ο Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης
ο Αυτοκράτωρ της Κωνσταντινουπόλεως, προφανώς ο τελευταίος ηρωικός αυτοκράτωρ Ρωμαίων Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αυτός που νικήθηκε από τον τούρκο. (δες κι εδώ [5])
+
kaisertum von kriechen = 
Η Αυτοκρατορία των Ελλήνων
Η αυτοκρατορία των Ελλήνων, ήτοι η βυζαντινή αυτοκρατορία, η οποία κατελύθει υπό των βαρβάρων, το 1453, ημέρα Τρίτη, 29 Μαΐου.
+
kaisertum von schilttach
η Αυτοκρατορία της Schiltach,δηλαδή της Νικόπολης της Βουλγαρίας. Καθώς αυτή η πόλη ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της βουλγαρικής αυτοκρατορίας. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι η αυτοκρατορία του Ilchanat στη Μεσοποταμία και Περσία.. Σε κάθε περίπτωση δεν αντιστοιχεί στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, παρόλο που ο αετός της μοιάζει με αυτόν της βυζαντινής. (δες εδώ [6] εξήγηση για τη Schiltach). 
+
dz kaisertum der sirsie
Πιθανόν η αυτοκρατορία της Σερβίας ή της Συρίας. 
+
η επιγραφή στο κάτω μέρος, αναφέρεται στον πληθυσμό της Ανδριανούπολης της Ελλάδος, όπου ήταν η πρωτεύουσα των Οθωμανών πριν την Κωνσταντινούπολη.

Die Haubtstat in Kriechen haist Andraapoli und hat funfzigtausend Heuser =Η πρωτεύουσα των Ελλήνων είναι η Ανδριανούπολη και έχει 50000 σπίτια. !!!
++++++

στην σελίδα 75n:

der kaiser von trappesond stostan kriechen und an das kaissertum von athen hat yetzen der turgisch kaiser gewunnen und den kaiser geköpst

αυτό ήταν το σύμβολο του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, του Δαβίδ μέγα Κομνηνού , το 1461.[7]


εδώ είναι η επιγραφή στο πάνω μέρος της σελίδας

-προσοχή στα διάφορα site και blog που καλπάζει η φαντασία τους για τα παραπάνω οικόσημα, αλλά και γενικότερα για τα οικόσημα του βυζαντινού κράτους. Έχω δεί εδώ (σοβαρό σιτε κατα τα άλλα): http://hubert-herald.nl/INHOUD.htm ,στο Byzantium, :  ''Also these emblems were preserved in western literature, in the first place by Conrad Grüneberg who gives for Des Turgisch Kaiser an alliance of some six arms: of the House of Osman (?), the house of Lascaris, the patriarch of Constantinople, the House of Palaeologus, the House of Comnenus and the House of Branković''
Αν είναι δυνατόν, ποιος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως;;;;; Αφού Αυτοκράτωρ Κωνσταντινουπόλεως γράφει. Δεν λέει Οίκος Κομνηνών, αλλά kaiserum von Schiltach !!!! Πλήρης παραλογισμός! 
**
ευχαριστώ θερμώς για τον χρόνο και την βοήθειά της, την κυρία
Dr. Julia Knödler, της

Bayerische Staatsbibliothek

Abteilung fuer Handschriften und Alte Drucke
D-80328 Muenchen
*********


Μιχάλης Σταμάτης, Φυσικός, mixstam1453@gmail.com
βασικοί οδηγοί οικοσήμων: http://heraldica.hypotheses.org/1770 και http://www.vikinganswerlady.com/Stars/Rolls_of_Arms.html

οι παραπομπές :

[1] : το χειρόγραφο, http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/0003/bsb00035320/images/index.html?seite=00001&l=de
[2] : μια ανάλυση του χειρογράφου, http://www.armorial.dk/german/Grunenberg.pdf
[3] : η λίστα με τους λατίνους αυτοκράτορες Κωνσταντινουπόλεως,https://en.wikipedia.org/wiki/Latin_Emperor . Να σημειωθεί πως αυτή η αποδοχή των δυτικοευρωπαίων πέρα από τα χρονικά τους, εμφανίζεται και μέσα από τα χειρόγραφα με τα οικόσημα, όπου χρυσός σταυρός με 4 σταυρούς εγγεγραμένους σε κύκλο, σε κόκκινο φόντο, αντιστοιχεί στον Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να λέει ξεκάθαρα Λατίνος ή Γραικός; Ωστόσο από τη μελέτη νομισμάτων (όπως παρουσίασα παραπάνω) και άλλων πηγών φαίνεται πως το σύμβολο αυτό αντιστοιχεί στον Λατίνο αυτοκράτορα.
[4] : ''Janol ist die turkische namensform fut Johann. Es ist hier wahrscheinlich der despot Johannes von Selymbria gemeint, welcher als titularkaiser an stelle seines oheims , Manuels II, die regierung fuhrte (1399 bis 1402), wahrend dieser im abendland hulfesuchund umherreiste. '' https://archive.org/stream/hansschiltberge00langgoog#page/n61/mode/2up
[5] : http://greekemperorarms.blogspot.gr/2016/11/jorg-rugens-wappenbuch.html
[6] : http://greekemperorarms.blogspot.gr/2016/11/jorg-rugens-wappenbuch.html
[7]: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B1%CF%85%CE%AF%CE%B4_%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%82Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου