Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Το οικόσημο του εξαιρετικού και ευγενούς Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης,Nicolas de Lutzelbourg

Armorial composé pour Nicolas de Lutzelbourg, seigneur de Fléville, capitaine de Nancy.
Lutzelbourg, Nicolas de (1485?-1547). Destinataire

ycy sont les armes de très excellent et très noble empereur de constantinople
Αυτό είναι το οικόσημο του εξαιρετικού και ευγενούς Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.decy les armes triumphant du noble roy d'angleterre

cy sont les armes de très hault et très puissant empereur charles

cy sont les armes de très hault et très redoubtez roy de france, francois premier de ce nom

cy sont les armes de très magnanime prince le roy des romains

πηγή χειρογράφου :  http://bmn-renaissance.nancy.fr/items/show/1240 , δείτε και τα άλλα οικόσημα.
ανάλυση χειρογράφου : http://armorial.dk/french/Lutzelbourg.pdf

2 σχόλια:

 1. O Nicolas de Lutzelbourg φιλοτέχνησε/αναπαρήγαγε δηλ. το οικόσημα. Ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα χρώματα (γαλάζιο και λευκό ή κίτρινο/χρυσό), αλλά δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ανακρίβεια/αναχρονισμό (πολύ συνηθισμένα την εποχή εκείνη), δεδομένων των ασυνήθιστων λεπτομερειών που παρουσιάζονται. Πάντως, σύμβολο του Κ. Παλαιολόγου με λευκό ή κίτρινο σταυρό σε γαλάζιο, εμφανίζεται και αλλού σε αυτό το ιστολόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί κανείς να υποθέσει πως το σύμβολο αυτό έμεινε καταλάθος με το μπλέ πεδίο, όμως όπως σωστά λέτε εμφανίζεται και σε άλλα χειρόγραφα ο συνδιασμός μπλέ-κίτρινο. Άρα κάτι συμβαίνει..
   Μια μικρή επισήμανση, Αυτά τα σύμβολα, αποδίδονται στον Αυτοκράτορα του κράτους της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο συνέβαινε να κυβερνούσαν οι Παλαιολόγοι τότε, θέλω να πω πως το σύμβολο το κράτους δεν αλλάζει με την αλλαγή του οίκου που ηγεμονεύει, όπως αποδεικνύει η εργασία ''μελέτη δυτικών χαρτών και το σύμβολο του βυζαντινού κράτους'' (βλ. στο παρών ιστολόγιο). Περίεργο δε, είναι πως κάποια γερμανικά χειρόγραφα μας παρουσιάζουν για τον Μανουήλ Β' και Κωνσταντίνο ΙΑ' ,αντί για σταυρό με 4Β, 2 κόκκινες λωρίδες σε χρυσό ή λευκό πεδίο ,με 2 στέμματα.

   Διαγραφή