Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Το απατηλό τέχνασμα των Αράβων, 1038

«Το έτος έξι χιλιάδες πεντακόσια σαρανταέξι, της έκτης ινδικτίωνος, έγινε επίθεση εναντίον της Εδέσσης και θα κυριευόταν παρ’ολίγον, αν δεν την έσωζε ο Θεός. Οι Άραβες συντρώγουν με τους Ρωμαίους στην Έδεσσα, εκ της Χρονογραφίας του Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης

Γιατί, όταν στην πόλη ήταν στρατηγός ο πρωτοσπαθάριος Βαρασβατζέ ο Ίβηρας, δώδεκα άρχοντες Αράβων με πεντακόσιους καβαλάρηδες και με καμήλες πεντακόσιες, φορτωμένες με χίλια κιβώτια που είχαν μέσα τους ισάριθμους οπλίτες, έφθασαν στην Έδεσσα ισχυριζόμενοι ότι πηγαίνουν τάχα προς τον βασιλιά, για να του δώσουν δώρα. Όμως η πρόθεσή τους ήταν, να βάλουν μέσα στη πόλη τα κιβώτια και τη νύκτα τους οπλίτες τους να βγάλουν και να τη καταλάβουν.
Ο στρατηγός δέχθηκε φιλόφρονα τους άρχοντες και τους παρέθεσε γεύμα, αλλά διέταξε να παραμείνουν έξω από την πόλη οι ιππείς με τις αποσκευές τους. Όμως κάποιος φτωχός Αρμένης που ζητιάνευε, ευρέθηκε στο χώρο, όπου οι Σαρακηνοί εστάθμευαν, και άκουσε από κάποιον που ήταν μέσα σε κιβώτιο- γιατί εγνώριζε και των Σαρακηνών διάλεκτο- να ερωτά που βρίσκονται, και τρέχοντας έφερε στον στρατηγό την είδηση. 
Οι Ρωμαίοι σφάζουν τους Άραβες που ήταν στα κουτιά, εκ της Χρονογραφίας του Ιωάννου Σκυλίτση, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης

Εκείνος άφησε τους άρχοντες να τρώνε και βγήκε έξω με οπλίτες. Ανοίγει τα κιβώτια και βρίσκονται οπλίτες μέσα, τους έσφαξε όλους γενικώς μαζί με τους ιππείς και καμηλιέρηδες. Ύστερα επέστρεψε στην πόλη κι εσκότωσε από τους άρχοντες τους ένδεκα, ενώ τον ένα τον καλύτερο τον έστειλε στα μέρη τους ωσάν μαντατοφόρο, αφού του έκοψε τα αυτιά, τα χέρια και τη μύτη.»

Χρονογραφία, Ιωάννης Σκυλίτσης,  Μιχαήλ ο Παφλαγών, εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου