Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Ο πλούτος της Άννας Κομνηνής, η μεγαλοψυχία του Ιωάννη.«Αφού σταθερά κατέλαβε τη βασιλεία, απένειμε τιμές στους ανθρώπους του γένους του και δωρεές ανάλογες σε όλους γενικά, και καθόρισε από τους συγγενείς του εξ’ αίματος και από τους δικούς του ανθρώπους τους επιστάτες των δημοσίων υποθέσεων. 

O αυτοκράτωρ Ρωμαίων Αλέξιος Κομνηνός , η σύζυγός του ευσεβεστάτη βασίλισσα Ρωμαίων Ειρήνη και ο πορφυρογέννητος Ιωάννης Κομνηνός. Barb.gr.372, Βιβλιοθήκη Βατικανού

Λίγο χρόνο ύστερα από την άνοδο στο θρόνο σχεδιάστηκε από άτομα του γένους του συνωμοσία και θανατηφόρο χέδιο εναντίον του βασιλέα τούτου. Κύριος δράστης και σύγχρονα αρχηγός ήταν η αδερφή του η Καισάρισσα Άννα.
Οι συνωμότες συνελήφθηκαν, μα κανένας δεν έπαθε καμιά τιμωρία σωματική, εκτός μόνο από τη δήμευση των περιουσιών ,που ο βασιλέας, ύστερα από λίγο χρόνο, κατά θεία έμπνευση, διέταξε να αποδοθούν στους κατόχους τους. Ακόμα συγχώρεσε όλους τους αντιπάλους  και πρώτα από όλα ειρήνευσε με την Καισάρισσα και της έδωσε πίσω τον πλούτο και τον τίτλο. Πρέπει όμως να διηγηθώ πως συνέβη αυτό. Ο βασιλέας , ελεήμων ψυχή, μαζί με τον Ιωάννη Αξούψ, παρατηρούσε σε ένα από τα σπίτια της αδερφής του της Καισάρισσας την αμύθητη περιουσία σε χρυσάφι ,σε ασήμι, σε πολύτιμους λίθους, σε ποικίλα τιμαλφή ενδύματα.
Τότε, λένε , ο βασιλέας είπε πως «έχει αντιστραφεί απέναντί μου η στάση της γενιάς μου, οι συγγενείς είναι δύστροποι σε μένα, ενώ οι ξένοι είναι ευμενείς και αξιαγάπητοι. Γι’αυτό» είπε, «προστάζω όλα αυτά που είναι μπροστά μας να τα πάρει και να τα κατέχει ο αγαπητός Αξούχ». Αυτός ευχαρίστησε για τη μεγαλοψυχία και παρακάλεσε να μιλήσει μετά την απόφαση του βασιλιά. 

Και  αφού πήρε την άδεια να μιλήσει, «αν και η αδερφή σου», είπε, «βασιλέα, επιχείρησε εναντίον σου βίαιες και άδικες πράξεις και με έργα της αρνήθηκε την αδερφική αγάπη, η φύση όμως τη θέλει αδερφή σου. Με χριστιανική συμπεριφορά λοιπόν φανού ανώτερος της γνώμης τη αδερφής σου και χαριστικά δώσε σε αυτήν, τη δυσμενή κακοποιό, όλα όσα βλέπουμε, αφού από τον πατέρα της σε αυτήν περισσότερο ανήκουν». 
http://www.thefamouspeople.com/profiles/anna-comnena-4635.php

Στην προτροπή αυτή πείστηκε ο βασιλέας και πρόθυμα επιστρέφει όλα στην Καισάρισσα. « Θα ήμουν», είπε, « τελείως ανάξιος της βασιλικής εξουσίας, εάν εσύ φαινόσουν ανώτερος της αποκτήσεως τόσο μεγάλου κέρδους, και πιο ευμενής απέναντι στα άτομα της οικογενείας μου.» Τόσο αμνησίκακος και θερμός εραστής της χριστιανικής συμπεριφοράς ήταν ο βασιλέας αυτός.»

Χρονογραφία, Εφραίμ του Αινίου, στ.:3737-3786, Ακαδημία Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου