Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

L' empereur de Constantinoble,16ος αιώνας,Fr 11463

Traité de blason et recueil d'armoiries, composés par Noel LE BOUCQ, de Valenciennes.
Bibliothèque nationale de France, Département des manuscrits, Français 11463 
χρονολογία: 1501-1600

L' empereur de Constantinoble
Ο Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης

Δεν είναι βέβαιο αν ανήκει στον Λατίνο τιτουλάριο ή τον Ρωμαίο (=νέο Έλληνα) αυτοκράτορα.
Παρόμοια αναπαράσταση με κυκλωμένους σταυρούς απαντάται σε σύμβολα των Λατίνων τιτουλάριων αυτοκρατόρων Κωνσταντινουπόλεως.
+
Le Roy de Romenie
Ο βασιλεύς της Ρωμανίας.
Ίσως να εννοεί κάποιον  Βασιλιά ή Δεσπότη της περιοχής της Ρωμανίας, ο οποίος πήρε το αξίωμα από τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινουπόλεως. Μπορεί να θεωρηθεί κάποιος δεσπότης της Ηπείρου ή του Μορέως ή και της Νίκαιας.
Ρωμανία καλείται η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του ελληνικού έθνους. Η ονομασία Ρωμανία χρησιμοποιείται μέτρια από τους βυζαντινούς συγγραφείς αλλά ίσως κι από ξένους, αφού ο Ρομπέρτος απειλούσε τον Αλέξιο Α' Κομνηνό, πως θα καταστρέψει αυτόν και την Ρωμανία του (βλ. Αλεξιάς Άννα Κομνηνή).
+
L empereur de Trapesonde
ο Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
Η Τραπεζούντα δεν αναφέρεται συχνά στα χειρόγραφα οικοσήμων, όπως η Κωνσταντινούπολη. Στο άνω αριστερό άκρο φέρει το καντόνι της Κωνσταντινουπόλεως ως ένδειξη υποτέλειας ή τιμής του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Έτσι αφήνει να εννοηθεί πως οι ασπρόμαυρες λωρίδες είναι το σύμβολο του βασιλιά της Τραπεζούντας, τουλάχιστον στην εποχή της λατινοκρατίας. Ωστόσο μετά το 1261, χάρτες δυτικών οικοσήμων παρουσιάζουν την Τραπεζούντα με χρυσό δικέφαλο αετό σε ερυθρό πεδίο, το οποίο είναι πιο εύλογο κι έγκυρο αφού τεκμηριώνεται η χρήση του στα ρωμαϊκά (=νέα ελληνικά) κράτη της Ηπείρου, Νίκαιας, Τραπεζούντας και Μορέως.
+
Le Roy de ...menie
Ο βασιλιάς της ...ενίας.
+
Empereurs, Roys et princes de estrages pays.
Αυτοκράτορες,βασιλείς και πρίγκιπες περίεργων χωρών.

+
κάποιες άλλες σελίδες: 

Όπως βλέπεται αναφέρονται οι Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι βασιλείς και οι ευγενείς οικογένειές τους. Όμως για τη Κωνσταντινούπολη κανένα χειρόγραφο οικοσήμων δεν ανέφερε κάποιο οικόσημο ευγενικής οικογένειας, παρά μόνο το σύμβολο του κράτους της Κωνσταντινούπολης. Αυτό σημαίνει πως εμείς οι Ρωμαίοι (= νέοι Έλληνες) δεν χρησιμοποιούσαμε οικόσημα όπως οι δυτικοί. Γιατί λοιπόν κάποιοι σήμερα με το ζόρι επιβάλουν οικόσημα στις βυζαντινές οικογένειες προ του 1453 ;;;


πηγή:
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b8470183m/f1.planchecontact.r=fr%2011463Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου