Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΣΠΙΣ 1 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ: 

1.Ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος σώζει τη Βασιλεύουσα  λίγες μέρες πριν την Άλωση
2.Ο λόγος του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου
3.Απόπειρα βιασμού από Βάραγγο
4.Ο μικρός Βασίλειος προστατεύεται από αετό
5.Ο Βασίλειος φονεύει μέγα λύκο
6.Οι δαίμονες του Έλους
7.Ο παπαγάλος στο παλάτι του Βασιλείου Α’
8.Ευδοκία Παλαιολογίνα : ο έρωτας της Θεσσαλoνίκης
9.Δύο περίεργα όντα του Νείλου
10.Μια νύχτα τρόμου στη Βασιλεύουσα
11.Οι γυναίκες του Μάρτη
12.Οι Μοίραις (Άμφισσα)
13.Οι Καλλικάντζαροι (Αμοργός)
14.Οι Βερβελούδαις
15.Ο Μαντρακούκος
ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ



1. Ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος σώζει τη Βασιλεύουσα λίγες μέρες πριν την Άλωση. 1453


«Αν δεν έφτανε έγκαιρα ο Καίσαρ πάει η πόλη, εκείνη θα ήταν η τελευταία της στιγμή . Φτάνοντας έβαλε τις φωνές να δώκει θάρρος στους δικούς του , εβρυχήθηκε σαν λιοντάρι κι όρμησε καταπάνω στους Τούρκους με τη διαλεχτή  του φρουρά, πεζικάριους και καβαλάρηδες, και τους χτύπησε σκληρά: όποιον έφτανε τον άνοιγε στα δύο κι άλλους τους θέριζε πέρα-πέρα ,τίποτα δεν μπορούσε να αντισκόψει το σπαθί του. ...."


2. Ο λόγος του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου.


Δευτέρα 28 Μαΐου 1453

«Ευγενέστατοι άρχοντες, εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί, γενναιότατοι στρατιώτες, τιμημένοι και πιστοί πολίτες, ξέρετε  όλοι πολύ καλά ότι έφτασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας αποφάσισε να μας πιέσει ακόμα περισσότερο με όλα τα πολεμικά μέσα και τεχνάσματα που διαθέτει . Θέλει να αρχίσει γενική επίθεση και πόλεμο από την ξηρά κι από τη θάλασσα, έτοιμος να μας δαγκώσει σαν φαρμακερό φίδι και να μας καταβροχθίσει σαν ανήμερο λιοντάρι. Γι’ αυτό το λόγο σας παρακαλώ να φερθείτε με γενναιότητα και θάρρος, όπως κάνατε μέχρι τώρα, απέναντι στους εχθρούς της πίστης μας.
 Αφήνω στα χέρια σας την τύχη της δοξασμένης και λαμπρής πατρίδας μας, της μεγαλοπρεπέστατης και ευγενούς βασιλεύουσας όλων των πόλεων. Ξέρετε πολύ καλά, αδέρφια μου ,ότι για τέσσερις λόγους είμαστε υποχρεωμένοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή. Πρώτον, για τη πίστη και τη θρησκεία μας, δεύτερον, για την πατρίδα ,τρίτον, για το βασιλιά, τον αντιπρόσωπο του Κυρίου μας, και, τέταρτον, για τους συγγενείς και τους φίλους μας......."



3. Απόπειρα βιασμού από Βάραγγο. 1034 επί Μιχαήλ Δ’ Παφλαγώνος.


«Σ’ αυτόν τον χρόνο συνέβη ακόμα ένα γεγονός που αξίζει να το πούμε. Κάποιος από τους Βαράγγους που είχαν σκορπισθεί στων Θρακησίων το Θέμα, για να ξεχειμωνιάσουν, συνάντησε στην ερημιά κάποια γυναίκα ντόπια και προσπαθούσε να της κλέψει την αγνότητα. Αλλά επειδή δεν την κατάφερε με λόγια και ήδη έβαζε και βία, εκείνη ετράβηξε του ξίφος......"



4. Ο μικρός Βασίλειος προστατεύεται από αετό.


Στη Μακεδονία στα χρόνια της βασιλείας του Λέοντος Ε’ 813-820
Είναι ο μετέπειτα Βασίλειος Α' ο Μακεδών ο Κεφαλάς.

«Ήταν του θέρους εποχή προχωρημένη και οι γονείς εκείνου του παιδιού επήγαν στον αγρό τους για να κεντούν προς τη δουλειά τους θεριστές. Για όσο χρόνο οι γονείς εργαζόνταν εκεί, για το παιδί είχαν υψώσει από στάχυα μια σκηνή, ώστε να μη καεί από τον ήλιο και για να κοιμηθεί ανενόχλητο και ήσυχο χωρίς τον κίνδυνο του καύσωνα. Αφού λοιπόν, όπως τους ήταν δυνατό, το στρωματάκι του έφτιαξαν, το κοίμισαν και πήγαν στη δουλειά τους. Σαν όμως βγήκε ο ήλιος και οι ακτίνες ενοχλούσαν το παιδί, ένας αετός στα χαμηλά κατέβηκε και με απλωμένα τα φτερά του το επροστάτευσε....."


5. Ο Βασίλειος φονεύει μέγα λύκο. Επί Μιχαήλ Γ' π.870.


«Και όταν κάποτε πήγαν για κυνήγι κοντά στο Φιλοπάτιο, προπορευόταν από τον βασιλιά ο πρωτοστράτωρ έφιππος, έχοντας στη ζώνη περασμένο το βασιλικό βαρδούκιο.Οι πάντες όμως κάποια στιγμή ανησύχησαν κι εκραύγασαν όταν από το δάσος υπερμεγέθης λύκος εξεπρόβαλε. Όρμησε τότε ο Βασίλειος εναντίον του και του έριξε το βασιλικό βαρδούκιο. ....."


ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ, ΤΙΣ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠΗΓΕΣ, 

ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΑΣΠΙΣ 1 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου